Lancering Europees Jaar in Brussel

Op 7 maart vond in Brussel de officiele lancering van het Europees Jaar 2012 plaats in de gebouwen van Residence Palace. Dezelfde dag ging ook de Belgische website online.

Na een welkomstwoord door de voorzitter van de stuurgroep van het EJ, Gilbert De Swert, en een korte introductie door Christophe Deborsu, waren er vier TED-presentaties over volgende projecten: de Genkse seniorenraad, het Ervaringsfonds, Vermist@HEKLA en de samenwerking tussen La Cambre en Val des Roses.Deze vier presentatoren gaven een gezicht aan het Europees Jaar door uit te leggen wat actief ouder worden en/of solidariteit tussen de generaties in het dagelijkse leven voor hen betekent.

Vervolgens werd er een ronde tafel georganiseerd tussen federale ministers en ministers van gemeenschappen en gewesten. Christophe Deborsu stelde hen als moderator vragen over hun prioriteiten in het kader van hun competenties, activiteiten en verbintenissen. Het doel van deze ronde tafel was de uitdagingen benadrukken die Belgie te wachten staat wat actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties betreft.

Later die dag kon ook een persconferentie natuurlijk niet ontbreken. Hieraan namen verschillende federale en gewestelijke ministers deel, alsook de Europese commissaris. Tot slot eindigde de dag met een stakeholdersmarkt waar verschillende partners informatie over zichzelf en hun projecten konden geven.