Val des Roses (CPAS de Forest)– ENSAV La Cambre – Entr’âges

Ik wil met dat jong meisje samenwerken!
Irene De Cant, een dynamisch gepensioneerde van 79 jaar (rusthuis Val des Roses), heeft vele jaren gewerkt aan de zijde van haar man die fotograaf was. Zij onderhield steeds het contact met de klanten. Maryse Otjacques, 23 jaar, volgt op dit moment een aggregaat na het behalen van haar diploma visuele kunsten en tekenen aan La Cambre. Ze heeft al vele artistieke ervaringen en projecten op haar naam staan, zowel in Belgie als aan de andere kant van de planeet.

Irene en Maryse hebben gedurende het hele intergenerationele project een zeer sterke relatie opgebouwd. “Ik wil met dat jong meisje samenwerken!” waren de woorden die uit de mond van Irene rolden tijdens de eerste ontmoeting tussen de student-artiesten van La Cambre en de gepensioneerden van Val des Roses. Ze deelden een gemeenschappelijke interesse voor doosjes en net uit een van die doosjes kroop een hysterische kakkerlak. Zo ontstond het artistieke project ‘cafard hysterique’ waarbij poppen in een gebreid vestje gestoken werden. Vervolgens werden die poppen passagiers van het openbaar vervoer om op die manier interactie tussen de poppen en de echte passagiers uit te lokken en zo de gewoontes van de reizigers te veranderen.

Verschillende partners hebben zich aangesloten bij het intergenerationele project dat gedurende een jaar de brug sloeg tussen de studenten van La Cambre en de gepensioneerden van Val des Roses, een rust- en verzorgingstehuis van het OCMW in Vorst. Een reeks ontmoetingen – in het kader van de kunst en het delen – hebben op die manier het daglicht gezien, ondersteund door het OCMW, de vzw Entr’ages en een artistieke coordinatrice. De artiesten van alle leeftijden hebben zich geleidelijk aan verdeeld over specifieke ateliers. Op die manier ontstonden verscheidene projecten die uiteindelijk tentoongesteld werden in een park of doorheen de stad via de trams of de metrostations van de MIVB